Humanitarno – edukativni projekt „Škole za Afriku“

„Škole za Afriku“ zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade „Nelson Mandela“ te Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava.

Predstavljena je 06. prosinca 2004. godine u Cape Townu, a prve projektne aktivnosti započele su 2005. godine. Cilj projekta je osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju milijunima djece u 3 afričkih zemalja: Angoli, Burkini Faso, Etiopiji, Madagaskaru, Malaviju, Maliju, Mozambiku, Nigeru, Ruandi, Južnoafričkoj Republici, Zimbabveu, Siera Leoneu i Gvineji Bisau.

Projekt „Škole za Afriku“ osobito se brine o djeci koja žive u iznimno teškim uvjetima, djeci bez roditelja, kao i djevojčicamakoje su često uskaćene za mogućnost obrazovanja. U prikupljanju pomoći za 3 najugroženijih zemalja afričkog kontinenta danas sudjeluje preko 27 razvijenih zemalja diljem svijeta. Hrvatska se projektu priključila 2008. Godine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osnovne i srednje škole te dječji vrtići pomažu svojim vršnjacima na afričkom kontinentu. Djeca dječjeg vrtića Roda uključila su se u ovaj humanitarno-edukativni projekt na početku svog egzistiranja, u prvoj pedagoškoj godini 2014./2015.