Mjere zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane u dječjem vrtiću

(sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i Godišnjem planu i programu rada dječjeg vrtića)

Mjere zdravstvene zaštite

Prije upisa u dječji vrtić:

  • Sistematski pregled, liječnička svjedodžba (nadležni pedijatar)
  • Provjera dokumentacije o cijepljenju i eventualnim posebnim potrebama – upućivanje
  • Liječnička potvrda za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića

Mjere prevencije zaštite od zaraznih bolesti, kao i higijensko-epidemiološki nadzor nad zaraznim bolestima u dječjem vrtiću

  • Praćenje zdravstvenog stanja djece koja pohađaju vrtić, odnosno pobol i razloge izostajanja
  • Trijaža i upućivanje djece na liječnički pregled kod odgovarajuće indikacije
  • Poduka djece osobnoj higijeni – pranje ruku, zubi, i sl.
  • Nadzor nad korištenjem sanitarnog čvora

Protuepidemijske mjere

  • Praćenje dnevnog pobola i u slučaju grupiranja po pojedinim bolestima izvještavanje pojedine nadležene higijensko-epidemiološke službe
  • Potrošni materijal (plastične čaše koja djeca nakon uporabe bacaju na posebno predviđeno mjesto za plastiku – usvajanje navika razvrastavanja otpada od najranije dobi)

Mjere za osiguranje higijene

  • Ispunjavanje uvjeta smještaja
  • Higijena unutarnjih i vanjskih površina, dezinfekcija sanitarnog čvora, provjetravanje, primjereno grijanje, zdravstveno ispravna voda
  • manji kolektiv
  • Odgovarajući namještaj, igračke i predmeti
  • Dovoljna količina sredstava za opću higijenu djece (suradnja sa CWS-boco d.o.o.)
  • Potrošni materijal od roditelja (plastične čaše, ubrusi ili salvete, papirnate maramice)

Mjere dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije (Škarda d.o.o)

Ispunjavanje uvjeta u pogledu prehrane

Propisi o zdravstvenoj ispravnosti i nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (Higijenski minimum, HACCP, ZZJZ, sanitarne inspekcije)

“Dobar obrok je vješto odmjerena mješavina dobre hrane, brige, truda, bliskosti, doživljaja za osjetila i spontanih ljudskih osjećaja i raspoloženja…” Jesper, J. (2007.)

DV Roda vodi brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani koja mora biti kvalitetna i nutritivno izbalansirana. Prehrana u najranijem djetinjstvu ima izravan utjecaj na cjelovit rast i razvoj, ali i na kvalitetu života kasnije (i ovdje preveniramo!!!!).Prehrana mora biti odgovarajuća za dob djece, nutritivno i energetski izbalansirana i uravnotežena i zdravstveno ispravna! Mora uvažavati i sadržavati sve elemente smjernica i preporuka ministarstva zdravstva u planiranju, pripremanju, provođenju i praćenju

Mjere vezane za svakodnevne aktivnosti u dječjem vrtiću

Ritam dnevnih aktivnosti prilagođen uzrastu djeteta

Sigurnost, protokoli postupanja

Održavanje higijene i nadzor nad higijenskim stanjem

Mjere na izletu, u prirodi, u šetnji

Ispravnost hrane i vode

Osobna higijena, primjerena odjeća i obuća

Izbjegavanje okolnosti i aktivnosti koje pogoduju izlaganju bolestima i ozlijedama

Trijaža prije puta

Zdravstveni odgoj

Osobna higijena i posjet stomatologu, prevencija kariotičnih zubića

Razvijanje pravilnih prehrambenih navika

Stav prema bolestima i bolesnicima

Edukativni materijali, letci, radionice, sastanci, individualni razgovori

Uključivanje zdravstvenih djelatnika različitih profila

Pravilna prehrana

Redoviti broj obroka u skladu s preporučenim količinama energetskih i prehrambenih tvari

3 glavna obroka i voće kao međuobrok, dodatan obrok za djecu u dežurstvu

Raznolika, uravnotežena, pravovremena prehrana

Zadovoljavanje posebnih prehrambenih potreba