Zdravi i lijepi zubi naš su zajednički cilj. Preventivnim programima želimo Vam pomoći da izgradite što bolje roditeljstvo. Sretno odrastanje djece kako u fizičkom i psihičkom razvoju naša je zajednička briga, a zdravlje zubi jedna je od karika potpunog zdravlja djeteta i prvenstveno polazi od usvajanja navika u roditeljskom domu.

PREVENCIJA KARIJESA PODRAZUMIJEVA:

Planiranje pravilne, kvalitetne, raznovrsne i kontrolirane prehrane koja potiče optimalan rast i razvoj djece, pridonosi stjecanju pozitivnih prehrambenih navika od najranije životne dobi. Planiranje i provođenje aktivnosti s djecom na temu zdravlja zuba i održavanje oralne higijene. Provođenje preventivnih stomatoloških pregleda. Naš je vrtić od početka poslovanja u suradnji sa Stomatološkom ordinacijom dr. Vesne Pokas, te stomatološkim ordinacijama dr. Sokolić,

Svrha projekta svake pedagoške godine je podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja, učenje djece i roditelja o pravilnoj oralnoj higijeni, pravilnoj prehrani te važnosti redovitog odlaska stomatologu. Djeca su putem edukativnog filma i razgovora sa stomatologom educirana o nicanju zuba, pravilnom četkanju i važnosti oralne higijene, zašto je važno liječiti zubni karijes, koju hranu treba jesti da bi zubi ostali zdravi, koju hranu treba izbjegavati jer potiče nastanak karijesa.

Proveden je jednostavni pregled zuba stomatološkim ogledalom, čiji su roditelji potpisali suglasnost za provedbu pregleda. Nalazi o zdravlju zuba i broju karijesa izrađeni su u pisanom obliku i podjeljeni roditeljima. Važno je naglasiti ako Vaše dijete ima kariozne zube što prije ga odvedite izabranom stomatologu ili liječnici koja je provela pregled. Ako Vaše dijete nema karijes odvedite ga barem dva puta godišnje na preventivni kontrolni pregled.

Obzirom na dobivene pokazatelje o broju karijesa u djece, naša je zajenička briga promicanje zdravlja zuba i podizanje svijesti o važnosti oralne higijene.

Aktivnosti koje se provode u vrtiću, a imaju cilj stjecanja vještine pranja zubi i prevencije zubnog karijesa su:

  • odabir namirnica i raspored obroka koji ne pogoduju nastanku karijesa osiguranjem dostupnosti vode i voća u sobama dnevnog boravka djece.
  • planiranjem i provođenjem aktivnosti s djecom na temu zdravlja zubića, izrada slikovnica, rad sa modelom zuba, rad sa manjom skupinom djece (doziranje zubne paste na četkicu, četkanje zubića pred ogledalom, utvrđivanje vremena za četkanje zubića, kako peremo četkicu, gdje je ne odlažemo, kad je treba zamijeniti)
  • potičemo simboličku igru djece u centrima liječnika, bolnice, ljekarne
  • potičemo govorno izražavanje djece radom na slikovnicama, s primjerenom medicinskom tematikom (Gric i grec idu dalje, O gricu i grecu, Mifi u bolnici, Mifi kod liječnika, Čoki ucirkusu, gledanje edukativnog filma).
  • potičemo partnerstvo vrtića i obitelji sudjelovanjem roditelja u odgojno-obrazovnom radu s djecom

Savjeti Vama poštovani roditelji kako bi pomogli svom djetetu da proživi sretno rano djetinstvo bez tegoba i briga koje donose bolesti i zubobolja:

  • pažljivo odabrana prehrana u trudnoći osigurava dovoljno materijala za razvoj organizma i zuba
  • dovoljna količina vitamina D, kalcija, fosfora, fluora i ostalih elemenata u redovnoj prehrani majke važna je za razvoj tvrdih zubnih tkiva
  • pravilna prehrana pomaže i kod pravovremenog nicanja zuba, koje sprječava moguće nepravilnosti u razvoju zubnog niza
  • pravilan odabir namirnica je preduvjet za lakšu obranu od oštečenja tijekom cijelog života.

Nastojte dojiti svoje dijete. Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu. Dojenje pomaže jednakomjernom razvoju čeljusti, a sve do 6. mjeseca majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve djetetove potrebe, opskrbljuje bebu energijom i potrebnim mineralima (kalcij, fosfor i dr.). Refleks sisanja je urođen jer beba siše prst od 29.tjedna u majčinom trbuhu. Sisanje i žvakanje su aktivnosti koje umaraju, umiruju i uspavljuju. Beba je sretna i mirna.

Kad dijete pije iz bočice, najbolje je koristiti anatomsku dudicu s malenom rupicom za pravilan razvoj čeljusti prilikom sisanja. U bočicu s dudicom ne stavljajte zaslađene napitke, ni sokove (a ni mlijeko noću) jer tako nastaje karijes. Ne tiješite dijete dudicama i slatkim napitcima.

Nikad nemojte unositi dudice ili dječji pribor za jelo u svoja usta jer tako prenosite iz svojih usta bakterije odgovorne za karijes. Uskladite jelovnike i prehranu po preporukama pedijatra i stručnjaka u vrtiću. Odvikavajte dijete od učestale konzumacije slatkiša. Poslije svakog slatkog treba prati zube. Ne nagrađujte dijete lizalicama i bombonima. Slatka hrana u obliku kolača ili čokolade neka bude posljednje jelo u glavnom obroku, ali poslije mu operite zube.

Po nicanju prvog zuba perite ga sa vodom bibo štapičem ili malom gumenom četkom ili gumenom navlakom. Nakon prve godine perite zubnom pastom za malu djecu, sadrži manju ali potrebnu količinu fluorida. Na četkicu se stavlja količina paste veličine graška. Kupujte četkice prema dobi (uvijek pročitajte na deklaraciji).

Neka pranje zubi bude kroz igru i priču. Uvijek perite svoje zube pred djetetom, budite mu uzor. Učinite da dijete usvoji četkicu kao dio svog pribora za higijenu, ohrabrite ga i pohvalite njegove napore, ali na kraju mu uvijek vi operite zube. Pranje zuba mora biti zajednička aktivnost vas i vašeg djeteta.

Odaberite stomatologa djetetu kad nikne prvi zub. Važno je da dijete upozna sestre, doktora, ordinaciju u kojoj će se ugodno osijećati i rado dolaziti. Vaše dijete ne treba osjetiti zubobolju. Vodite ga na redovite kontrole. Govorite mu o svom pozitivnom iskustvu, to ohrabruje dijete. Omogućite svom djetetu da ne povezuje osjećaj bola sa stomatologom. Oko 5-6 godine djetetu će iza posljednjeg mliječnog zuba u nizu niknuti prvi trajni kutnjak „šestica“, istovremeno dolazi do mijene prvih sjekutića. Stomatolog će vam preporučiti dodatne individualne metode preventive, kao što je preventivno zatvaranje udubina kutnjaka, kao i lokalnu primjenu preparata fluorida.

Želja nam je da Vas ovih nekoliko savjeta senzibilizira na važnost redovitog pranja zuba i odlaska stomatologu, kako bi Vaše dijete imalo lijepe i zdrave zube.